Mleczne naleśniki są proste i smaczne. Podaję je zawsze ze zdrowym dodatkiem

Dodano:
Naleśniki z miodem Źródło: Shutterstock / apolonia
Moja rodzina uwielbia naleśniki na słodko, a najbardziej te proste. Wystarczy, że do ciasta dodam jeden produkt, a robią się miękkie i pełne smaku. Wam też je polecam. Doskonale sprawdzą się na podwieczorek, deser lub lekką kolację.

Naleśniki to proste, tanie danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jedni lubią je w wersji wytrawnej, inni słodkiej. W moim domu największym powodzeniem cieszą się te drugie. A najbardziej naleśniki o wybornym, mlecznym smaku. Ten efekt uzyskuję, dodając do ciasta jeden prosty produkt. Te naleśniki najlepiej smakują podane z miodem.

Jak przygotować gładkie ciasto na naleśniki?

Podstawą smacznych naleśników jest ciasto. Powinno mieć odpowiedni skład i konsystencję. Dzięki temu naleśniki wyjdą miękkie i elastyczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani za rzadkie. Najlepiej, gdy ma konsystencję gęstej, płynnej śmietanki. Ważne jest też, by w cieście nie było grudek. Tu istotne jest dokładne wymieszanie składników. Można to zrobić łyżką lub rózgą, jednak najlepszy efekt uzyskuje się za pomocą blendera.

Jak zrobić mleczne naleśniki?

By naleśniki uzyskały wyraźny, mleczny smak, dodaję do ciasta mleko skondensowane. Może to być mleko słodzone, jednak lepiej jest sięgnąć po niesłodzone i ewentualnie dodać do ciasta 1-2 łyżeczki cukru. Zbyt słodkie ciasto może się bowiem przypalać w czasie smażenia, a poza tym naleśniki mogą być za słodkie.

Przepis: Mleczne naleśniki

Naleśniki z dodatkiem mleka skondensowanego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko skondensowane i zwykłe, a także masło, cukier i sól. Wymieszaj gładkie ciasto, odstaw je na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta, smaż naleśnik po minucie z każdej strony, by lekko się zrumienił, ale pozostał elastyczny. W ten sam sposób zużyj całe ciasto. Naleśniki podawaj np. z miodem.

Z czym podać mleczne naleśniki?

Mleczne naleśniki najlepiej smakują podane ze słodkimi dodatkami. Oprócz miodu dobrze sprawdzą się dżem i konfitura. Można też sięgnąć po bitą śmietanę, serek homogenizowany albo serek mascarpone i owoce sezonowe. Takie naleśniki można również posmarować kremem czekoladowo-orzechowym lub polać czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...